28 September 2009

Selcat dah jadi 'High and Mighty'........
Sibuk sakan media massa BN menceduk air yang keroh. Dr Hassan Ali dituduh dan dicela dengan bermacam macam tohmahan, 'not a team player', the only problem', 'a runaway train' dan 'a loose canon'. Puak puak UMNO dan lain lain yang sekongkol bertalu talu menghentam beliau dan mengambil kesempatan, konon nya kerajaan PR akan tumbang sedikit masa lagi dan Dr Hassan Ali akan ditendang dari exco Kerajaan PR.

Semua cita cita dan harapan mereka berkecai apabila PAS Selangor hari ini memberi komitmen sejati mereka kepada PR.

Apa salahnya Dr Hassan Ali atau sesiapa pun mengkritik Selcat? Selcat bukannya satu badan maksum yang bebas dari kesilapan dan juga bukan satu badan yang ada imuniti, bebas dari kritikan. Selcat bukan dilindungi saperti 'lese majeste law' yang mengharamkan kritikan kepada Raja Thailand.

Selcat dan Kerajaan PR mestilah berhati hati untuk menjaga maruah kakitangan kerajaan di Selangor. Kakitangan Kerajaan lah yang akan menggerakkan semua polisi polisi kerajaan PR di Selangor ini. Apa yang dapat kita lihat sekarang, Selcat sedang berusaha mengorek semua daki daki dan kotoran kotoran yang ditinggalkan oleh Adun Adun BN. Tidak salah usaha usaha begitu kerana rakyat perlu diberitahu tentang hal hal tersebut, tetapi janganlah pegawai pegawai kerajaan dipalitkan dengan kotoran kotoran tersebut.

Kita diberitahu Pegawai pegawai Kerajaan tidak mempersoalkan tatacara penggunaan peruntukkan Adun BN semasa zaman Khir Toyo dahulu. Mereka sebenarnya hanya juru simpan peruntukkan sahaja, dan tugas mereka hanya untuk menyalurkan peruntukkan apabila dokumen dokumen didapati teratur. Mereka masih terikat dengan semua prosidur kewangan sediada dan pihak Audit Negeri akan sentiasa memantau perlaksanaan dan pembelanjaan peruntukkan ini dilaksanakan dengan betul.

Selcat tidak seharusnya menekan pegawai kerajaan kerana keadaan mereka sangat terdesak semasa zaman Khir Toyo dahulu. Memang benar saperti kata mereka " buat salah ,tak buat pun salah.........."(Damned if we do, damned if we don't......)

Kalau PR mahu memerintah Selangor lebih lama lagi, buat baik lah dengan semua pegawai pegawai kerajaan, kerana ianya lebih mendatangkan hikmah dari keburukan. Jangan jadi terlalu sombong dan terasa 'high and mighty' kerana Allah akan menggantikan kamu dengan orang yang lebih baik lagi jika kamu tidak mensyukuri nikmat nya.

No comments: